Yurt Dışından Alınan iPhone ve iPad 3G’lerin IMEI Kaydı ile İlgili Bilgiler
Yani yurt dışından kendi imkanları ile iPhone veya iPad 3G/4G alan kullanıcılarımızın artık IMEI (pasaport) kaydından önce vergi dairelerine 119,5 TL’lik harç bedelini yatırmaları gerekiyor. Bu harç bedelinin nasıl yatıralacağı ile ilgili bilgi de basın bülteninde detaylı olarak paylaşılmış.
Bu kapsamda Abone Kayıt Merkezleri tarafından gerçekleştirilecek kayıt işlemleri esnasında, diğer gerekli belgeler ile birlikte 119,5 TL’lik harcın yatırıldığına dair, üzerinde pasaport sahibinin TC Kimlik Numarası veya Pasaport Seri Numarası ile isim, soy isim ve kayıt yapılacak olan cihazın IMEI numarası yazılmış olan, Vergi Dairelerinden alınmış belgenin (makbuzun) aslının da 15.06.2012 tarihinden itibaren başvuru sahibi tarafından Abone kayıt merkezine ibraz edilmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki güncel bilgileri ve önceki kuralları da kullanarak yurt dışından cihaz alacaklar için aşağıdakil bilgileri paylaşmakta fayda var:
Yukarıda paylaşılanlar, yani IMEI kaydı işlemi, Türkiye’den ithalat yoluyla getirtilip satılan cihaz alanlar için geçerli değildir. İthalatçı firmalar vergilerini ödeyip, getirttikleri tüm telefonların kayıtlarını toplu halde zaten yaptırtıyorlar.
IMEI kaydı olayı sadece iPhone için geçerli bir işlem değil. İçinde SIM kartı bulunan ve yurt dışından ithalat harici bir yöntemle getirtilen tüm cihazlar için geçerli bir yöntem. Örneğin Amerika’dan SIM kartlı bir iPad alıp Türkiye’ye getirtirseniz, cihazın SIM kart özelliklerini kullanabilmek için IMEI kaydı yaptırmanız gerekiyor. Yoksa uzun vadede, cihazın SIM kartı ile kullanılan özelliklerini ülkemiz operatörlerinde kullanamazsınız.
Yurt dışından getirtilen bir cihaza Türkiye’de bir SIM kart taktıkan sonra yaklaşık 1 ay 2 ay süremiz oluyor SIM özelliği kapanmadan kullanmak için. Yani kaydı yapılmamış bir cihazın ilk kullanımdan yaklaşık 1 ay 2 ay sonra SIM özelliği kapanıyor. SIM özelliği kapandıktan sonra kayıt işlemini yaptırırsak tekrar açılıyor. Öncesinde yaptırırsak da cihazın SIM özelliği hiç kapanmıyor.
IMEI, yani pasaport kaydı için cihazın nereden, ne zaman, kimin tarafından alındığının veya faturasının olup olmadığının hiç bir önemi olmuyor. Yani kayıt işleminde sadece cihazla ilgili IMEI numarası lazım oluyor. (IMEI numarası hakkında detaylı bilgi için bu yazımızın son kısmına gözatın.)
IMEI kaydı için önemli olan, kullanılacak pasaportun son iki yıl içerisinde başka herhangi bir cihaz kaydında kullanılmamış olması ve ilgili pasaportun son 1 ay içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması. Bu yüzden pasaportun üzerindeki giriş mühürlerine bakıyorlar kayıt sırasında.
Turist pasaportları sadece 6 aylık geçici bir kayıt sağlıyor. Kalıcı kayıt için pasaport sahibinin Türkiye vatandaşı olması gerekiyor. Bu yüzden tekrar tekrar 119,5 TL vermek için ikinci el alırken kaydın nasıl yapıldığını araştırın. http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden herhangi bir cihazın kayıt durumunu öğrenebilirsiniz.
Cihazınızın kayıt durumunu kontrol ettiğinizde “IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” şeklinde bir mesaj görürseniz şaşırmayın. Kayıt sırasında verdiğiniz tüm belgeler BTK’da tek tek kontrol ediliyor. Özellikle kayıt sırasındaki pasaport sahibinin imzası ile pasaporttaki imza tutuyor mu diye. Eskiden bazı şahıslar pasaport sahiplerinin haberi olmadan kayıt yaptırıyorlarmış. Bu yüzden BTK imzaları, pasaportun sahte olup olmadığını, vs. manuel olarak kontrol ediyor. Sizin belgelere sıra gelmesi 6 ayı bulabiliyor. Bu zaman kadar cihazınız geçici kayıt aldında sayılıyor ama cihazınız açık kalıyor. Belgeler kontrol edildikten sonra da kayıt kalıcı oluyor.
Suistimalleri önlemek için kayıt sırasında pasaport sahibinin bulunmasını istiyorlar. Fakat vergi dairesine harç yatırırken de pasaport sahibinin bulunması gerekmiyor. Sadece pasaport numarası ve pasaport sahibinin tc kimlik numarası ve kayıt edilecek cihazın imei nosu gerekiyor.
Bir pasaporta 2 yıl içerisinde birden fazla cihaz kaydı yapılamıyor. Yani yurt dışından hem iPhone, hem de iPhone 3G getirtenler, farklı cihazlar diye iki cihazı birden aynı pasaporta işletemezler aynı 2 yıllık zaman dilimi içerisinde. Çünkü kayıt sırasında cihaz modeli değil, tek bir IMEI numarası kaydediliyor.
SIM kartlı tüm cihazların sadece kendine has tekil bir IMEI numrası bulunuyor.
Son olarak pasaport sahibi ile kaydı yapılacak cihazının sahibinin aynı olması zorunlu değil. Faturada yazan kişi de olması gerekmiyor. Pasaport sahibi ile SIM kart (tel no) sahibinin aynı olması da zorunlu değil, ya da pasaport sahibinin kayıt yaptıracak kişi ile akraba olması zorunlu değil. Son olarak pasaport sahibinin geldiği ülke ile cihazın geldiği ülkenin aynı olması gerekmiyor.
Cihazınız kayıt yapılmadığından dolayı kapansa dahi sonradan kayıt yaptırıp cihazınızı açtırabiliyorsunuz.
Sonuç olarak yurt dışından cihaz almanın maliyeti 100TL daha artmış oldu. Uygun pasaport bulmak zaten zahmetli bir işlemdi, bir de 119,5TL’lik harç işi iyice zorlaştırdı. Yurt dışından iPhone veya SIM kartlı iPad modellerinden almayı düşünenler için paylaşayım istedim.
EmoticonEmoticon