29 Kasım 2018 Perşembe

Gss Borç İtiraz Nasıl Yapılır

Genel sağlık sigortası ile haberiniz olmadan borçlu çıkabiliyorsunuz. SGK’ya bu konu ile ilgili birçok şikayet ve itiraz yapıldı. Eğer sizin de GSS prim borcunuz var ve itiraz etmek istiyorsanız dilekçe örneği yer almaktadır. Böyle bir hakkınız olup olmadığı konusunda internette detaylı ve gerekli açıklamalar mevcut. SSK borç iptal dilekçesi nasıl yapılır, Gss prim borcu nasıl iptal edilir?
Genel sağlık sigortası ile haberiniz olmadan borçlu çıkabiliyorsunuz. SGK’ya bu konu ile ilgili birçok şikayet ve itiraz yapıldı. Eğer sizin de GSS prim borcunuz var ve itiraz etmek istiyorsanız dilekçe örneği yer almaktadır. Böyle bir hakkınız olup olmadığı konusunda internette detaylı ve gerekli açıklamalar mevcut. SSK borç iptal dilekçesi nasıl yapılır, Gss prim borcu nasıl iptal edilir?
ZORLA kesilen GSS borçları için mücadelemize başladık. İlk olarak kuruma itiraz dilekçesini gönderiyoruz.

Word formatındaki 1 sayfa bu dilekçeyi kendinize uyarlayın, boşlukları doldurun, çıktı alıp imzalayarak 2. sayfasında yazdığımız adrese postalayın.

Gss Borç İtiraz Dilekçesi Örneği için Tıklayınız


GSS prim borcu çıkarılanlar ne yapmalı

1 Ocak 2012 tarihinden Genel Sağlık Sigortası herkes için zorunlu hâle geldi, hatta “yeşil kart” kapsamındakiler bile GSS kapsamına alındı. GSS’nin herkes için zorunlu hâle gelmesiyle birlikte, birçok kişi kendi başvurusu ve bilgisi dışında, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği, prim borcu olduğu, gelir testine başvurması gerektiği yönünde SGK’dan tebligat ve ödeme emri almaya başladı. Bu borçtan kurutulmanın öncelikli yolu tabii ki borcu ödemektir. Ancak bu herkesin bildiği bir yoldur. Bunun dışında ise durma göre üç çözüm yolu vardır.

Re’sen GSS tescil işlemini ve prim borcunu iptal ettirmek

Sosyal Güvenlik Kurumu yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerini uygularken, bazen re’sen Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilmemesi gereken kişiyi sistem üzerinden re’sen GSS’li olarak tescil edebilmekte ve prim borcu çıkarabilmektedir. Bu tescil hatalı yapılmışsa bunu iptal etme yollarına başvurulmalıdır.
Buna göre

Bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde anne veya babası üzerinden GSS yardımlarından yararlanmaktayken, yeni eğitim- öğretim yılına ait öğrenci belgesi Kurum’a verilmediği için;

Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılmak ve sigortalılık niteliğini kaybetmiş olmakla beraber, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne- babası veya eşi üzerinden GSS yardımı alma hakkı olduğu Kurum’ca bilinmediği için

Daha önce bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babası üzerinden GSS yardımlarından yararlanmaktayken, işe girmesi veya evlenmesi nedeniyle bu hakkı kaybeden, ancak daha sonra işten ayrılması veya boşanması nedeniyle anne veya babası üzerinden GSS yardımı alma hakkı olduğu Kurumca bilinmediği için; bazı kişiler Kurum tarafından re’sen GSS’li olarak tescil edilmekte ve prim borcu çıkarılmaktadır. Buradaki örnekler çoğaltılabilir.
Gelir testine başvurmak

Yukarıda belirtilen kişiler dışında kalan, yani Kurum’un yaptığı re’sen GSS tescil işlemi yerinde ve doğru olan kişilerle ilgili olarak tek yapılması gereken ise gelir testine başvurarak gerçek gelirini tesbit ettirmektir. Zaten Sosyal Güvenlik Kurumu re’sen GSS’li olarak tescil ettiği kişilere, hem tescil işleminden haberdar olmaları hem de bir ay içerisinde gelir testi için başvurmaları gerektiğine dair bilgilendirme yazısı yani gelir testine müracaat bildirimi göndermektedir.

Gelir testi ile ilgili başvurunun, re’sen GSS’li olarak tescil edilen kişinin ADNKS’de (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde) kayıtlı ikâmetinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılması gerekmektedir. Gelir testi için başvuru yapılacak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın adres ve diğer iletişim bilgilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın
http://www.aile.gov.tr veya http://www.sydgm.gov.tr/tr/vakif web adresinden ulaşılabilir.

İtiraz etmek

Yukarıda belirtilen yollardan çözüme ulaşamayan, buna karşılık kendisine çıkarılan GSS prim borcunun haksız ve yersiz olduğunu düşünen kişi itiraz yoluna başvurabilir. İtirazın öncelikle, prim borcunun tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde Kurum’un ilgili ünitesine dilekçe ile yapılması gerekir. İtiraz en geç 30 gün içinde Kurum’ca karara bağlanır. İtirazın Kurum’ca reddi hâlinde, kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili iş mahkemesine başvurulabilir. Ancak, mahkemeye dava açılması Kurum’un takibini durdurmaz

GSS prim borcunun ertelenmesi veya taksitlendirilmesi

Her ay tahakkuk ettirilen (çıkarılan) Genel Sağlık Sigortası prim borcu, kişinin herhangi bir sağlık yardımı alıp almadığına, Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanıp yararlanmadığına bakılmaksızın tahakkuk ettirilmektedir. Bu nedenle ilgili kişinin hiçbir sağlık yardımı almamış olması, Genel Sağlık Sigortası’ndan hiç faydalanmamış olması, hatta GSS’li olduğunu sonradan öğrenmesi, şu anki düzenlemeler çerçevesinde, o kişi adına çıkarılmış olan GSS prim borcunu hiçbir şekilde etkilemez, prim borcunun miktarında herhangi bir değişiklik yapılması veya borcun silinmesi talep edilemez. Genel Sağlık Sigortası prim borcu da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun diğer prim alacaklarıyla aynı hükümlere tabi oluğundan, 6183 sayılı kanunun 48. maddesine göre tecil ve taksitlendirilmesi mümkündür.


Borç Sorgulamanızı yapmak için Tıklayınız açılacak sayfada bilgilerinizi girdikten sonra GSS kapsamında geçmiş borçlarınızı öğrenebileceksiniz.



EmoticonEmoticon