29 Kasım 2018 Perşembe

Acil Nöbetleri İtiraz Dilekçe Örnegi

Nöbet konusunda derneğimiz hukuk bürosunun hazırlamış olduğu itiraz dilekçesi ektedir. İlgili boşlukları doldurarak müdürlüğünüze dilekçenizi verebilirsiniz. Henüz nöbet tebliğ edilmemiş olan illerdeki üyelerimiz ilk paragrafta yer alan altı çizgili bölümü silerek dilekçeyi doldurabilirler.

İLİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNE

Talepçi : Dr.

Konu: Tarafıma yazılan acil servis nöbetlerine bağlı tıbbi ve hukuki sorumluluklar hakkında.

Açıklamalar:

Halen İlimiz ….nolu ASM’de aile hekimi olarak görev yapmaktayım. 02.01.2014 tarih ve 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 52. maddesi ile 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nun 3. maddesinin 5. fıkrasının 2. cümlesinde yapılan değişiklik ile aile hekimlerine ayda asgari sekiz saat, ihtiyaç halinde ise bu sürenin üzerinde nöbet görevi verileceği düzenlenmiştir. Bu düzenleme gereğince de …. tarihinde tarafıma tebliğ edilen yazı ile ……Hastanesi acil servis nöbet listesine göre tarafıma acil serviste nöbet yazılmıştır.  Aile hekimi olarak tarafıma acil servis nöbeti yazılması hukukun genel ilkelerine ve tıp bilimine açıkça aykırı olduğu kanaatinde olmakla birlikte söz konusu nöbet hizmetinin ifasına bağlı olası zararların önlenmesi için aşağıda belirtilen değerlendirmelerin dikkatinize sunulması gerekmiştir. Şöyle ki;

1-) Aile hekimliği tamamen birinci basamak sağlık hizmetini sunumu üzerine kurulmuştur.

5258 sayılı yasanın 2. maddesinde aile hekimin tanımı, “Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Sağlık Bakanlığının öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiptir.” şeklinde yapılmıştır.

Buna karşılık aile hekimi görev tanımının tamamen dışında bir görevlendirme ile tarafıma nöbet yazılmıştır. Bilindiği üzere acil servisler, acil nitelikli hasta başvurusunun olduğu, çok hızlı karar vermeyi ve hastaya çok hızlı müdahale etmeyi gerektiren birimlerdir. Görev yaptığım birinci basamak sağlık hizmeti sunumunun dışında tamamen ayrı bir uzmanlık dalı olan acil sağlık hizmetinde görevlendirilmem hem benim açımdan hem de sağlık hizmetinden yararlananlar yönünden geri dönülmez zararlara ve hak kayıplarına yol açabilecek niteliktedir.

2-) Bu düzenleme acil sağlık hizmetlerini düzenleyen hukuk kurallarını da ihlal etmektedir. Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’nin 15. maddesinde de;

“Hizmetler; uzman tabip sorumluluğunda, acil sağlık hizmetleri konusunda eğitim görmüş, tecrübeli ve yeter sayıda tabibin, hemşirenin ve diğer personelin de katılımı ile bir bütün olarak yürütülecek şekilde organize edilir. Bütün görevlilerin acil servis birimindeki görev, yetki ve sorumlulukları yazılı olarak hazırlanır ve acil serviste görülebilecek bir yere asılır.      
Bu birimlerde görevlendirilecek personel; hizmetin hedefleri, çalışma standartları, görevleri, yetkileri ve sorumlulukları konusunda hizmet öncesi resmi bir eğitim programına alınır, hizmet sırasında sürekli izlenir ve sonuçlar periyodik olarak değerlendirilir.”

düzenlemesi yer almaktadır. Buna karşılık acil sağlık hizmetleri konusunda herhangi bir eğitimim ve deneyimim olmadığı halde görevlendirilmiş bulunmaktayım.

Bilindiği gibi 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’da ve ilgili Tıpta ve Diş Hekimliğinden Uzmanlık Yönetmeliğinde, “acil tıp uzmanlığı” ayrı bir uzmanlık alanı olarak düzenlenmiş, başlı başına bir tıp disiplini ve uzmanlık alanıdır.

Acil tıp uzmanı olabilmek için en az 5 yıllık bir eğitim sürecinin gerekli olduğu düşünülünce, söz konusu görevlendirmeyi gerektiği gibi yerine getirebilmem için, sadece tıp fakültesi mezunu veya aile hekimi olmamın yeterli olamayacağı açıktır. Acil servis deneyimim ve eğitimim yoktur. Acil servislerde, kapı nöbetçisi olarak hasta karşılaması veya triyaj yapmadım.

Acil hastalara yaklaşım konusunda gerekli ve yeterli eğitimi almadım. Oysa acil servis nöbetinde, görev yaptığım aile hekimliğinin dışında, pek çok acil vakaya müdahale etmem ve hastalara  acil sağlık hizmeti vermem beklenmektedir. Bu durumda acil servise başvuracak hastaların tanı ve tedavilerinde, eksilikler ve hatta hatalı uygulamalar olması, istenmeden hastalara zarar verilmesi adeta kaçınılmazdır. Yani; zarar, geliyorum demektedir.

 3-) Eğitimini almadığım bir branşta, üstelik acil servis gibi çok hızlı karar vermeyi ve müdahale etmeyi gerektiren bir alanda, nöbet hizmetine dahil edilmem sonucunda sadece hastaların değil, şahsımın da mağdur olacağı açıktır. Çünkü yapacağım (veya yapamayacağım) her tıbbi işlem, hakkımda şikâyetlere, disiplin soruşturmalarına, cezai yargılamalara, belki de yüksek bedelli tazminat davalarına neden olabilecektir. Bununla birlikte Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Aile hekimliği için 2. risk grubunda, acil tıp uzmanlığı ise 4. risk grubu içindedir. Buna göre primi şahsımca ödenen sorumluluk sigortamın acil nöbet hizmetlerindeki olası riskleri teminat kapsamına almayacağı da açıktır.

Bu nedenlerle, aile hekimliği sözleşme kapsamının tamamen dışında olan ve özel bir eğitim gerektiren acil servis nöbeti tutmak zorunda kalmam ve olası hata ve ihlallere yol açmam halinde; bu görevlendirmenin gerekçesi olan Kanuni düzenleme gereğince istenmeyen sonuçtan hukuken idarenin sorumlu olacağı açıktır. Bu sorumluluğun kapsamı ise organizasyon kusuru olacaktır.

4-) Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, eğitim ve deneyimim olmadığı bir alanda görevlendirilmemin hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olmadığı açıktır.

SONUÇ VE İSTEM: 

Kanuni olmakla birlikte aile hekimliği uygulamasına ve tıp bilimine açıkça aykırı olduğunu değerlendirdiğim nöbet hizmeti nedeniyle doğması muhtemel aksaklık ve sorunların sorumluluğunu üstlenmem mümkün değildir. Bu nedenle, yasal müracaat haklarım saklı kalmak kaydı ile
Açıkça hukuka aykırı olan nöbet işleminin geri alınmasını, iptal edilmesini ve
Aile hekimliği sözleşmesi kapsamında olmayan bir işlemi yapmış olmam yetkisiz işlem niteliğinde olacağından olası cezai, idari ve hukuki sorunlara bağlı olarak tarafıma açılacak tazminat ve ceza davaları ile idari soruşturmalarda tazminat ve ceza sorumluluğunun idareye ait olduğunun,
Aile hekimliği sözleşmeme açıkça aykırı bu görevlendirme mesleki sorumluluk sigortamın kapsamı dışında kalacağından acil servis nöbeti nedeniyle doğabilecek tazminat sorumluluğunun idareye ait olacağının tarafıma bildirilmesini arz ve talep ederim.
Saygılarımla. …..04.2014

Dr.  ….



EmoticonEmoticon